Produse congelate. Congelarea este procesul de răcire a produselor alimentare până la temperaturi mult mai coborâte decât punctul de solidificare a apei. În aceste condiţii se pot asigura durate de conservare mult mai lungi, de 5…50 ori mai lungi faţă de refrigerare.
Congelarea rapidă generează un număr mare de cristale de gheaţă, cu dimensiuni mici şi forme regulate. Congelarea rapida se poate realiza doar in instalatii industriale unde se poate face la temperaturi foarte joase. Congelarea poate dura de la cateva secunde pana la cateva minute in functie de grosimea produsului.
Congelarea lentă generează un număr mare de cristale de gheaţă, cu dimensiuni mari şi forme neregulate. Cristalele de gheaţă de dimensiuni mari pot să spargă pereţii celulari, iar sucul concentrat din interiorul celulelor poate migra în spaţiul intercelular . La decongelarea acestor produse se produc pierderi mari de sucuri. Aceasta congelare se realizeaza in sitemul caznic unde durata de congelare este de lunga durata.